Спортот е здравје! Но што треба да знам пред да почнам да спортувам?

За спортот е познато дека е полезен и дека е потребно редовно да се вежба бидејќи го јакне срцевиот мускул, го намалува крвниот притиок, помага во регулирањето и одржувањето на телесната тежина, го намалува стресот, го јакне расположението и самодовербата и секако, помага да се дојде до подобар сон.

Пред да започнете да вежбате, потребно е да му ги поставите следниве прашања на вашиот доктор:

  1. Колку можам дневно да вежбам?
  2. Колку често да вежбам неделно?
  3. Кои активности да ги применувам, а кои да ги избегнувам?
  4. Дали лековите кои ги земам треба да ги подредам според мојот распоред на вежбање?
  5. Дали е потребно да го мерам пулсот додека вежбам? Кон кој пулс треба да целам?
  6. Дали постојат знаци на предупредување на кои треба да внимавам?

Постојат аеробни вежби: со нив се забрзува работата на срцето и намалува крвниот притисок и вам (во зависност од она што ви е дозволено од вашиот лекар) можете да: пешачите, џогирате, скокатена јаже, возите велосипед, скијате, лизгате, возите кајак и танцувате.

Анаеробни вежби (вежби на резистенција) ги засилуваат и зголемуваат вашите мускули.  Обично се однесува на вежби во фитнес сала, односно кревање на тегови, но и планинарење, трчање (со побрзо темпо).

Комбинирани вежби во сала: пилатес,  зумба танцови.

Кога се започнува со физичка активност се препорачува да се започне полека, со мал интензитет, да биде речиси секојдневно, што е можно повеќе и почесто, но делотоворна е секоја вежба во споредба со физичката неактивност.

Постепено да се зголемува интензитетот, на почетокот потребно е да можете да зборувате за време на вежбањето, што значи дека доклку не можете да зборувате, за вас е преинтезивно.

Потребно е да го анимирате својот распоред на вежбање, односно да го приортизирате, обично подобро се вежба во друштво.  се вежба најмалку еден час по оброк, се започнува со загревање, активностите да се одвоваат со благо темпо, што му овозможувана вашето срце и мускулите постепено да се прилагодат на напорот.

Секоја сесија вежбање завршува со постепено намалување на напорот и вежби за ладење (истегнување на мускулите), наглиот прекин може да доведе до појава на несвестици, вртоглавица па дури и прескоци во работатана срцето.

Рехидрирањето е задолжително.

Посебно внимание се препорачува  во однос на вежбањето во летниот период поради можноста за појава на топлотен удар, затоа не се препорачува да се вежба при високи температури и во делови од денот кога најтопло.

Информација повеќе околу популарното џогирање и маратонско трчање. Помалку подготвените учесници на маратон, се подложни на привремено оштетување на срцевиот мускул и тоа колку е помалку кондициониран кандидатот, толку е поголема повредата ан срцевиот мускул, според истражувањата презентирани на Канадскиот кардиоваксуларен конгрес.  За да имате здраво срце, не  епотребно да трчате на мартаон, но доколку веќе трачате, потребно е да ја проверите состојбата на вашето срце.

Физичка активност која се препорачува за здрав кардиоваскуларен систем е 60 – 90 мин дневно.

Search

+